Lidt om os og vore katte

 

Feles Grata
(Den kære/kælne kat (på latin))

Feles Grata er et opdræt af orientalere – jeg forsøger at specialisere mig i Klassisk Tabby Orientalere og helst med sølv.
Jeg opdrætter dem i alle farver, men har dog en del mulighed for specielt at få Cinnamon og Fawn.

Desuden har jeg bi-colour orientaler på vej fra USA - OSH ns 03 / Sortsmoke bicolour - han bære klassisk.

Jeg – Ole Amstrup – bor i Tarp i nærheden af Esbjerg.  I mit opdræt forsøger jeg at arbejde mere med farver og mønstre end man normalt gør hos andre opdrættere.  Det betyder også at mine katte ikke er så ”typede” som man kan se i andre steder, men hos mig har det ikke den første prioritet.  

Denmark

  

Helt naturligt er det naturligvis sundhed og temperament der kommer i første række, men bortset fra det er det mønstret, der for mig er det primære.  Næst efter det kommer så farven.  For mig er det lige meget om en det er den ene eller den anden farve, men jeg synes det er vigtigt, at de farver kattene har også er i overensstemmelse med standarden. 

Jeg forsøger specielt at opdrætte sølvklassiske orientalere, hvilket også til dels lykkes.  
Min interesse går først og fremmest på at opdrætte klassiske orientalere.  Samtidig vil jeg gerne have dette mønster kombineret med sølv, da jeg synes denne kombination er utrolig smuk.

Alle mine katte er enten klassisk tabby eller bærer på klassisk tabby, men desværre har jeg kun få sølvkatte, og udbuddet af sølvkatte i Danmark er forholdvist lille.  Faktisk tror jeg kun der findes to sølvorientalere i Danmark, som ikke på den ene eller anden måde stammer fra vores importer.  Den eneste opdrætter ud over os vi kender til der arbejder specielt med sølvorientalere er Jane Thurah, selvom også Kirsten Foldager har importeret en OSH ns 24 hankat fra USA som bærer blotched.  På det sidste har også Winnetou / Karin Pedersen importeret en OSH ns 22.

 

I tidens løb har jeg ialt importeret tre sølvkatte fra England. 

  • Scintilla Silver Songster (ORI bs 25) (1990) efter hvem der desværre kun findes fertilt afkom hos Jane.
     

  • Sally Feles Grata (ORI cs 25) (1991) som via sin søn Feles Grata Quaint Blue Velvet (ORI as) har spredt sølv og ticket hovedsageligt på Sjælland.
     

  • Salste FelesGrata Ulysses (ORI ps22) (1995) som er involveret i næsten alle vore katte herhjemme.

 


Salste Feles Grata Ulyses


Salste Sally Feles Grata


Scintilla Silver Songster


Som noget helt nyt har jeg i foråret 2004 importeret to klassisk tabby Orientalsk korthår fra Australien.

Det er Jangar Fine Art - Cinnamon blotched - og Jangar Blue Stee - Blå Blotched

              
             Jangar Fine Art / ORS o 22                                                Jangar Blue Steel

 
 

Desværre er interessen for sølvorientaler - som nævnt - ikke stor.  Det kan der være mange grunde til, men en af grundende tror jeg, er den angst der er for at sølv skal blive blandet ind i siamopdrættet.

Det gør nu ikke kattene mindre smukke, og jeg har valgt at opdrætte smukke katte med et godt temperament og med en generel god sundhed.
Med hensyn til sundhed er det for mig lige nu sådan, at jeg i løbet af de sidste fire år kun har været hos dyrlæge for at få kattene vaccineret og en gang til et kejsersnit og en kastraktion.  Jeg har ikke haft syge eller skrantende katte i denne periode!

Jeg har valgt at have kattene (hunkattene og killingerne) til at bo sammen med mig i hele huset.  Hele haven er indhegnet, så kattene har adgang til ca. 1000 kvm have.
Hvis hankattene ikke kan gå sammen med mig her i huset, har den/de - to og to -  hvert sit rum i kælderen med fri udgang til en stor løbegård.

Normalt får jeg fra to til seks kuld killinger om året.  Aktuelle killinger kan ses på killingesiden og alle kattene og deres stamtavler kan se på stamtavlesiderne.

Skulle du/I være interesseret i at købe en killing hos mig så send en mail og jeg giver besked når der er killinger.  Du/I er også velkomne til at komme forbi og se kattene - ring blot lige i forvejen og aftal tid.

 

  Ole Amstrup
Feles Grata