Genetiske sider

 

På et tidspunkt blev jeg opfordret til at skrive nogle artikler til "Kattemagasinet" om farvegenetik hos katte.  Som optakt til dette, kom jeg til at lave disse sider, som beskriver de genetiske baggrunde for farver og mønstre som eksisterer hos katte.  Det er mit håb, at disse sider evt. kan hjælpe nogen til en lidt bredere forståelse for farvegenetikken.

Nogle af disse sider handler direkte om genetikken for farver og mønstre.  Der vi i disse sider være forklaring på mange af de gener som arbejder med farver og mønstre.  Siderne indeholder også en måde til at bestemme en kats genetiske kode, og denne kode kan så anvendes på nogle andre sider, hvor det er muligt at lave en "parring" mellem to katte med kendt genetisk kode.

En anden del af disse sider handler om FIFe's standarderne for farver og mønstre.

Og så er der selvfølgelig noget som er lidt af det ene og lidt af det andet.

Forklaring om generne:
Her findes en kort og forenklet forklaring på de forskellige gener der arbejder med farver og mønstre.  Jeg har prøvet at forenkle det så meget som muligt, og det er bestemt ikke fyldestgørende.   Hvis du har lyst til en bredere og mere uddybende information findes der et hav af mennesker der har skrevet kloge artikler om det.  Jeg har prøvet at samle links til par fornuftige sider, men pas på derude i cyberspace - der er ingen kvalitetskontrol, og der findes nogle underlige teorier ind imellem.

En måde til at finde den genetiske kode for en kat:  
Når man opdrætter katte i forskellige farver er det en god ting at kende kattens genetiske kode (genotypen)  Her er en enkel metode med hjælp til at finde den. Det eneste du skal gøre på disse sider er at svare på de spørgsmål der stilles, og til sidst vil den genetiske kode fremkomme.  Det er nødvendigt at printe siden ud eller at skrive koden ned, hvis man skal bruge den i forbindelse med en teoretisk parring. 

En teoretisk parring  
Når man ønsker at finde ud af hvilke killinger der kan komme efter en bestemt parring er der her en hjælp til det  Det er praktisk at have lavet den genetiske kode først.  Når spørgsmålene er besvaret er der en forklaring på, hvordan man "læser" resultatet.  (Jeg er desværre ikke så smart, at det mulige afkom efter parringen kommer frem af sig selv, så der må bruges lidt papir og blyant)

Forklaring - hvordan "læser" jeg resultatet af en teoretisk parring:  
En hjælp til at "læse" resultatet efter en "parring" og en måde at se hvilke killinger der evt. kunne komme efter denne parring.
Jeg ser lidt anderledes på forklaringen end man gør i de fleste bøger der handler om genetik.  Jeg synes selvfølgelig selv, at min måde er meget mere enkel og overskuelig en de store diagrammer der sommetider laves.

Farver og mønster og en lille smule genetikken bagved: (er ikke færdig)
Jeg har prøvet at forklare lidt om farverne og genetikken bag ved.

FIFe-STANDARD: Category IV - indholdsfortegnelse

FIFe standards of basic colours.

FIFe standards for tabby patterns

FIFe standard for SIA/BAL/ORI/JAV

FIFe syntax diagram over farvevarianter Balinesere/Siamesere

FIFe syntax diagram over farvevarianter Javanesere/Orientalere

FIFe pointskala

Hvis der er fejl eller mangler eller du har nogle kommentarer gode eller dårlige så giv lige en kommentar ved at klikke på knappen.  

 

 

 

Hit Counter