Mostpresser

Hvad skal man med trillebørefulde af nedfaldsæbler?

Ja - jeg blev inspireret af et program på DR2 - Frilandshaven - til at bruge nogle 4 X 4 bjælker, en gammel køkkenbordsplade, en nyindkøbt donkraft fra Harald Nyborg, en hjemmelavet beholder med huller i (i første omgang en 10 l foderspandspand med huller) og nogle foderspande - og så lave en mostpresser.

Familien Dich har en udmærket tegning og instruktion på dette link (saftpresser), og det er der bestemt ingen grund til at skrive om på eller ændre.  Jeg har så bare brugt de forhåndenværende materialer.

Nedenstående er en  billedserie der viser mit apparat og processen.

 

Hele det samlede udstyr.
Konstruktionen:

Afstanden mellem øverste og nederste tværgående bjælke er ca. 40 cm.
Dette passer til en foderspand fra SILVAN eller en hjemmelavet spand på ca. 25 cm. og til en 1 ton donkraft fra Harald Nyborg (koster 80 kr.)

 

Donkraften er holdt på plads med en skruetvinge.

Hele konstruktionen er stabil uden at være alt for tung.

Alle samlinger er lavet udelukkende i træ. 

Det er kun fordi jeg synes det er sjovt, men der er også gode og stærke og kan sagtens holde til trykket fra donkraften.

En gammel køkkenbordsplade i vandfast finer er savet op og ud, så der fremkommer et "afløbsbassin".

Det vil jeg nok senere få lavet i rustfrit stå, når jeg får overtalt en af mine bekendte til at lave den.

Det udsavede er brugt til en "presseplade" der passer i diameter til pressespanden.

Donkraften sidde pænt fast med en skruetvinge.

Denne type donkraft er nok lige det mindste, og ved bygning af en ny presser vil jeg bruge en anden type donkraft.

Pressespanden er lavet af en rustfrit rør på 25 cm i diameter med fastsvejset bund og adskillige huller i.
Alle huller er renset for grater.
Stampepind.

Med denne enkle pind mases æblerne - ca. en halv spand ad gangen.

Nedfaldsæblerne samlet i en trillebør og vaskes fri for jord m.m.

Jeg fylder trillebøren med vand og vasker æblerne heri.

Lidt græs og blade skader ikke!

Så moses æblerne med en stamper.

Dette er mængden jeg finder passende til en presning, og det giver ca. 2 liter saft.

For at findele æblerne fuldstændigt bruger jeg en mørtelblander (fra Harald Nyborg) på en boremaskine.

Mørtelblanderen er slebet skarp på bladene.

Jo mere findelt æblerne er, jo mere most får man ud!

I pressespanden bruger jeg et stykke ostelærred.

Farven kommer helt naturligt, når æblesaften ilter.

De mosede æbler hældes i pressespanden.

Jo mere æblerne er smadrede jo mere saft kan man presse ud af dem!

Ostelærred pakkes sammen omkring de moste æbler og en presseplade lægges øverst.

Allerede nu begynder mosten at løbe ud, og derfor fylder jeg pressespanden mens den står i en stor foderspand, der fange det første der løber ud.

Så er den klar til at presses.  Der er anbragt et par afstandsklodser oven på pressepladen.
Mosten sprøjter bogstaveligt talt ud af hullerne i pressespanden, hvis man ikke tager det med ro.
Normalt kan jeg af ananasæbler presse ca. 14 - 16 liter ud af en trillebørfuld.

Det er rigtigt hyggeligt arbejde sammen børnebørn m.m.  De kan sagtens nå at drikke en hel del, når de får lov!
Arbejder man alene tager det ca. en time og presse hel trillebørfuld æbler.  Hvis der er børn med - sikkert det dobbelt, men så er det også sjovere!

En del bliver drukket med det samme, noget bliver frosset og gemt til vinteren og andet bliver brugt til vin/cider mm.

 

Hit Counter